Home Život u dvoje Djeca Radne i zdrave navike vašeg djeteta

Radne i zdrave navike vašeg djeteta

Radne i zdrave navike vašeg djeteta

Dosta roditelja živi u zabludi kada smatra da dijete radne navike usvaja tek kada se počne družiti sa ostalim klincima u vrtiću ili u školi. No, to nije istina. Djetetu se radne navike, ali i zdrave navike, moraju usađivati mnogo ranije nego što ste očekivali.

Djetetu je potrebna disciplina i mnogo je stvari koje dijete treba usvojiti tijekom svojeg odrastanja. Odmah moramo napomenuti da se ipak mora djetetu omogućiti određena doza slobode.

Roditelji često smatraju da moraju djecu u ranoj dobi pustiti da uživaju u slobodi kako bi razvili svoje motoričke sposobnosti. Ipak, stvari su potpuno drugačije i trebali bismo djecu učiti disciplini već od malih nogu. Na taj način ne samo da djeca postaju pristojnija, već im olakšavamo daljnji razvoj i potičemo razvoj samopouzdanja. Ukoliko smo dijete naučili zdravim navikama to može ojačati njihov imunitet i djeca su manje podložna bolestima.

Učenje određenih navika podložno je dobi djeteta u razvoju. Kod male djece potrebno je usaditi naviku pranja ruku, odlaska na WC, spavanja u određeno vrijeme. Kod starije djece treba se osvojiti odgovornost prema drugima, odnosno bitno je da nauče brinuti za svoje i tuđe stvari.

Dosta često djeca pružaju otpor kada im roditelju pokušavaju usaditi neku naviku. Bitno je da roditelji ne odustaju te da ovisno o prilikama probaju djetetu prezentirati što više radnih i zdravih navika.

 

Autor: M. Ž.

Comments are closed.
Secured By miniOrange