Home Ljubav Što je ljubav, ljubav što je?

Što je ljubav, ljubav što je?

Što je ljubav, ljubav što je?

Mnogi od vas sigurne se pitaju što je zapravo ljubav i kojim riječima se ljubav može opisati. Znamo da je ljubav nešto ne opipljivo, ali ipak spominjemo leptiriće u trbuhu i pojačano kucanje srce. Ljubav jeste neopipljiva, ali ona u nama izaziva simptome za koje možemo slobodno reći da su fizički.

Jedna od definicija ljubavi glasi: ‘Ljubav je složena emocija koju čine radost, oduševljenje, uzbuđenje, polet, sreća, optimizam, psihička i fizička snaga i samopouzdanje’. [1]

Kada malo bolje razmotrimo gore napisanu rečenicu jasno nam je da je ljubav zbilja jako kompleksan osjećaj koji nas budi i tjera naše tijelo na reakciju. Za razliku od drugih osjećaja, kod ljubavi prevladavaju samo ‘dobre’ emocije, tako da se osjećamo poletno i svježije.

Postoji nekoliko vrsti ljubavi (ljubav prema državi, domovini, sportu, itd), ali kada pričamo o ljubavi onda najčešće mislimo na međuljudsku ljubav. Međuljudska ljubav također ima nekoliko podvrsta, kao što je bratska ljubav, roditeljska ljubav, partnerska ljubav, itd.

U ovom članku mi se osvrćemo na partnersku ljubav jer je portal romansa.net prvenstveno namijenjen ljubavnim vezama između partnera.

Za razne ljude ljubav predstavlja nešto drugo. Neki se jako sentimentalno mogu vezati za partnera, dok drugi samo traže neku materijalnu korist, a zanemaruju i lažiraju osjećaje. Elementi koje često nalazimo u međuljudskoj ljubavi:
– naklonost – međusobno uvažavanje
– privrženost – zadovoljavanje osnovnih emocionalnih potreba
– altruizam – međusobna nesebičnost
– uzvraćanje – obostrana ljubav
– vezanje – želja za očuvanjem ljubavi
– emocionalna intimnost – dijeljenje emocija i osjećaja
– prijateljstvo – prijateljski duh; obiteljska povezanost
– strast – seksualna želja
– psihička intimnost – dijeljenje intimnog osobnog prostora
– osobni interes – želja za nekom nagradom [2]

Budući da mi ljudi često znamo uljepšavati i sakrivati pravu istinu, zbog toga je najbolje obratiti se djeci jer oni istinski i iskreno odgovaraju na pitanja. Dakle, u nastavku ćemo navesti nekoliko rečenica koje su izrekli klinci kada su bili priupitani o tome što je ljubav:

Ljubav – to je kada ideš negdje jesti i daš nekome veći dio prženih krumpirića, a ne tražiš ništa zauzvrat.

Što je ljubav? – To je kada se smiješ čak i ako si umoran.

Ljubav – kada moja mama skuha kavu tati i otpije gutljaj kako bi se uvjerila da je kava ukusna, prije nego je donese tati.

Ljubav – to je kada kažeš nekom dečku da ti se sviđa njegova košulja, pa je onda on nosi svaki dan.

Što je ljubav? Ljubav je kada djevojka stavi parfen, a deško losion poslije brijanja i onda oni odu u park i mirišu jedno drugog.

Ljubav je – kad te netko voli onda on tvoje ime izgovara – drugačije.

Što je ljubav? Ljubav je kada mama vidi tatu znojnog i prljavog, ali mu ipak kaže da je najzgodniji na svijetu.

Ljubav je… grliti, ljubiti, biti sretan…

Gore ste imali prilike pročitati iskrene odgovore na pitanje ‘Što je ljubav?’. Stvar je jednostavna: Sve definicije ljubavi padaju u vodu kada okusite čari ljubavi. Ljubav je osjećaj koji vas u potpunosti preuzme tako da nikakva definicija ne može opisati što to ljubav zapravo jeste.

Savjet za kraj: Grlite se, volite, ljubite, ISKUSITE LJUBAV!

 

Autor: romansa.net

Izvori:
[1] – doktoronline.info
[2] – wikipedia.org

Comments are closed.
Secured By miniOrange